4. Pravidla práce na sestavě, tvorba a zpracovávání utajovaných informací


Tento okruh obsahuje pravidla, jak postupovat před započetím práce na sestavě a v jejím průběhu.

Slovníček pojmů


Sestava

Jedná se o soubor zařízení sloužících pro zpracování utajovaných informací, např. počítač s klávesnicí, myší, monitorem, tiskárnou, čtečkou karet,...

Pravidla práce na sestavě


Při práci na sestavě je potřeba dodržovat následující pravidla:

  • Před započetím práce proveďte kontrolu neporušenosti ochranných prvků (ochranné prvky jsou zpravidla číslované hologramy či číslované plastové plomby) na všech částech sestavy. V případě poškození nebo podezření na poškození bezpečnostních prvků toto okamžitě hlaste bezpečnostnímu správci.
Ilustrační ukázka hologramu VIS a plomby.

Ilustrační obrázek ukazuje, jak vypadá hologram a plomba. Zdroj: vlastní tvorba.

  • Identifikujte a autentizujte se pomocí svého platného přístupového jména a hesla, je zakázáno používat jiné přístupové údaje, než vám byly přiděleny.
  • Při přerušení práce na dobu kratší než 30 minut zamkněte pracovní stanici – počítač nebo notebook (klávesami Ctrl + Alt + Delete a dále Uzamknout, nebo Win+L) a zajistěte pracoviště před vstupem neoprávněných osob.
  • Při ukončení práce nebo při jejím přerušení na dobu delší než 30 minut ukončete provozované aplikace, vypněte sestavu (včetně lokální tiskárny, síťové tiskárny nevypínejte) a zabezpečte zpracované dokumenty a vyjímatelné nosiče informací. Výjimkou jsou terminály VIS NÚKIB, z nich se pouze odhlásit a nevypínat.
  • Je zakázáno provádět na sestavě jinou činnost než tu, kterou máte povolenu a která vyplývá z vaší pracovní povinnosti.
  • Je zakázáno přistupovat k datům jiných uživatelů nebo aplikacím, ke kterým nemáte povolen přístup.
  • Kopírování a přenos utajovaných informací se řídí přesně danými pravidly, za pomocí evidovaných nosičů informací dle zákona 412/2005 Sb. Hlava IV.
  • !! UPOZORNĚNÍ na pracoviště informačních systémů, které zpracovávají informace stupně utajení Tajné nebo Přísně tajné (v současnosti systémy Cronos, VegaT-2G a ESA SINA Mission Network), JE ZAKÁZÁNO VNÁŠET mobilní telefony, tablety, chytré hodinky, notebooky, fotografické přístroje a jakákoliv jiná záznamová zařízení, která nejsou součástí schválené soupravy pracoviště !!

Na jakých počítačích lze vytvářet a zpracovávat utajované informace


Pokud zaměstnanec NÚKIB vytváří novou utajovanou informaci, např. elektronický dokument stupně utajení (D), je možné ho vytvářet pouze na počítači s certifikací (D) nebo vyššího stupně a v patřičném systému pro zpracování utajovaných informací. Tuto činnost nelze vykonávat na běžném zaměstnaneckém notebooku. Na tomto notebooku, který není certifikován pro zpracování utajovaných informací nelze tvořit ani utajovanou informaci stupně (V).