2. Pravidla fyzické bezpečnosti pro nakládání s utajovanými informacemi


V tomto okruhu se dozvíte, v jakých částech objektů lze zpracovávat utajované informace a jak je chránit.

Slovníček pojmů


Objekt

Je budova nebo jiný ohraničený prostor, ve kterém se zpravidla nachází zabezpečená oblast nebo jednací oblast. Objekt slouží ke zpracovávání a manipulaci s utajovanou informací.

Zabezpečená oblast

Slouží k zpracování a ukládání utajované informace, která se ukládá v zabezpečené oblasti v úschovném objektu (trezoru) certifikovaném pro daný stupeň utajovaných informací. Zabezpečené oblasti se podle nejvyššího stupně utajení utajované informace, která se v nich ukládá, zařazují do kategorií (Přísně tajné, Tajné, Důvěrné, nebo Vyhrazené).

V jakých částech objektů lze zpracovávat a ukládat utajované informace


Utajované informace můžeme zpracovávat v zabezpečených oblastech daného objektu. Nároky na ukládání utajovaných informací se postupně zvyšují v závislosti na stupni utajované informace (V, D, T, nebo PT). To znamená, že například můžeme:

  • utajovanou informaci stupně (D) zpracovávat a ukládat v zabezpečené oblasti typu (T),

ale nemůžeme

  • utajovanou informaci stupně (T) zpracovávat nebo ukládat v zabezpečené oblasti typu (D).

Jak chránit utajované informace


Pokud je zaměstnanci NÚKIB umožněn přístup k utajované informaci, kterou potřebuje k plnění svých pracovních povinností, musí tuto informaci chránit před nepovolanými osobami. To v našem případě znamená i další zaměstnance NÚKIB, kteří utajovanou informaci nepotřebují ke své pracovní činnosti a není jim přidělena nadřízeným. Nebo před zaměstnanci NÚKIB, kteří nemají dostatečně vysoký stupeň OFO. Je tedy nutné zabránit nepovolané osobě v přístupu do oblasti či objektu (místnosti, skříně) určené k zpracovávání utajovaných informací, nenechat utajovanou informaci bez dozoru apod.