1. Definice a klasifikace utajovaných informací a utajovaný dokument


V okruhu se dozvíte, jak definujeme a klasifikujeme utajované informace, co je to utajovaný dokument.

Slovníček pojmů


Oznámení o splnění podmínek pro přístup k utajované informaci stupně utajení Vyhrazené

Dokument, který potvrzuje, že u konkrétní fyzické osoby bylo ověřeno splnění podmínek přístupu k utajované informaci stupně utajení Vyhrazené. Oznámení pro své zaměstnance vydává NÚKIB.

Osvědčení fyzické osoby

Veřejná listina stvrzující, že její držitel splnil podmínky pro přístup k danému stupni utajované informace (Důvěrné, Tajné, Přísně tajné) a může být poučen nebo může vykonávat citlivou činnost. Veřejná listina je trojjazyčný dokument (český, anglický a francouzský jazyk). Z tohoto důvodu není třeba explicitně žádat o vydání zvláštní veřejné listiny pro potřeby orgánů Evropské unie. Platnost osvědčení je 9 let (DŮVĚRNÉ), 7 let (TAJNÉ), 5 let (PŘÍSNĚ TAJNÉ). Osvědčení vydává Národní bezpečnostní úřad.

Osvědčení fyzické osoby pro cizí moc (certifikát)

Potvrzuje cizí moci, že u jeho držitele bylo provedeno bezpečnostní řízení v souladu s příslušnými právními předpisy ČR, a že je držitelem platného osvědčení fyzické osoby daného stupně utajení. Umožňuje držiteli seznamovat se s utajovanými informacemi jejichž původcem je NATO, a s dokumenty, které z nich vycházejí. Pro IS UI VIS NÚKIB i ostatní IS UI je dokument explicitně vyžadován.

Definice utajovaných informací


Zákon č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a o bezpečnostní způsobilosti, ve znění pozdějších předpisů, utajovanou informací rozumí: „informaci v jakékoliv podobě zaznamenanou na jakémkoliv nosiči označenou v souladu s tímto zákonem, jejíž vyzrazení nebo zneužití může způsobit újmu zájmu České republiky nebo může být pro tento zájem nevýhodné, a která je uvedena v seznamu utajovaných informací“(§ 139) .

Klasifikace utajovaných informací


Podle výše újmy, která by při vyzrazení této informace České republice vznikla, rozdělujeme utajované informace dle stupně jejich utajení na:

  • vyhrazené – dále jen (V), jestliže její vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může být nevýhodné pro zájmy České republiky,
  • důvěrné – dále jen (D), jestliže její vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit prostou újmu zájmům České republiky,
  • tajné – dále jen (T), jestliže její vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit vážnou újmu zájmům České republiky,
  • přísně tajné – dále jen (PT), jestliže její vyzrazení neoprávněné osobě nebo zneužití může způsobit mimořádně vážnou újmu zájmům České republiky.

Aby fyzická osoba mohla v rámci svých zdůvodnitelných pracovních povinností přistupovat k utajovaným informacím, musí mít oznámení o splnění podmínek pro přístup k utajované informaci (dále jen oznámení), které se uděluje pro stupeň (V), nebo osvědčení fyzické osoby (dále jen OFO), které se uděluje pro stupně (D, T a PT). Tyto doklady bývají lidově pojmenovány jako „bezpečnostní prověrka“. Dále musí být poučena podle paragrafu 9 odstavec 1 pro stupeň utajení vyhrazené, respektive dle paragrafu 11 odstavec 2 zákona č. 412/2005 Sb., o ochraně utajovaných informací a bezpečnostní způsobilosti, pro stupně utajení důvěrné až přísně tajné. Pokud se bude uživatel informačního systému seznamovat s utajovanými informacemi, jejichž původcem je NATO, a s dokumenty, které z nich vycházejí, musí mít Osvědčení fyzické osoby pro cizí moc stejného stupně jako je jeho OFO.

Utajovaný dokument


Utajovaný dokument je utajovaná informace v analogové nebo elektronické podobě:

  • Dokument v analogové podobě je dokument v listinné či v nelistinné podobě - na přenosném nosiči informací např. CD, DVD nebo flashdisk. Utajovaný dokument v nelistinné podobě lze ukládat pouze na nosič informací evidovaný dle bezpečnostní dokumentace příslušného informačního systému. Ukládat analogové utajované dokumenty a nosiče informací lze pouze v určených úschovných objektech.
  • Dokument v elektronické podobě je dokument, který byl zpracován a uložen v digitálním tvaru, a který nebyl převeden do analogové podoby. Zpracování, ukládání a odesílání utajovaného dokumentu v elektronické podobě je možné pouze v informačních a komunikačních systémech certifikovaných pro daný stupeň utajení.